Autentificare
Descriere produs
PIVOT SUPER este un agent de înrădăcinare cu conținut foarte ridicat de acizi humici, fulvici, microorganisme fixatoare de azot, deblocatoare de fosfor, bioprotectoare și insectosupresoare.
Produsul este formulat în așa fel încât, odată intrat în contact cu rădăcinile pomilor și arbuștilor fructiferi să activeze întreaga floră microbiană benefică din proximitatea rădăcinilor și să contribuie activ și direct la procesul de înrădăcinare. Prin conținutul său, stimulează rădăcinile să dezvolte extrem de rapid perișorii absorbanți, asigurând un grad foarte ridicat de prindere.
Mod de folosire:
PIVOT SUPER se diluează în rație de 1:10 (10 L de produs în 100 litri de apă), iar modul de folosire al acestuia este următorul:
- se introduc rădăcinile pomilor sau viței de vie în soluția preparată, se lasă la inoculat timp de 24 de ore, după care se plantează.
Soluția rămasă se diluează de 4-5 ori (exemplu: 100 L de soluție preparată conform recomandărilor se va mixa cu 400 litri de apă), iar cu diluția rezultată (500 litri) se udă în proximitatea fiecărui pom sau butaș (5 L / pom sau butaș), pe o rază de până la 80 – 100 cm.
ATENȚIE! Distribuiți uniform, nu udați direct la baza pomului sau butașului.
10 L de PIVOT SUPER sunt suficienți pentru cca 100 pomi / butași.
Conținut declarat:
Min. 25% - carbon organic
Bacillus spp min. 1 x 10^5 ufc / ml
T. harzianum spp. min. 1 x 10^5 ufc / ml
Azospirillium spp. min. 1 x 10^5 ufc / ml
Bacillus Polymyxa min. 1 x 10^5 ufc / ml
Culturi agricole: pomicultură, arbuști fructiferi, viță de vie
Data fabricației: vezi pe ambalaj
Valabilitate: 24 luni, în condiții optime de păstrare
Lot: vezi pe ambalaj
Temperatura de depozitare: 5-25 grade Celsius
Produs și distribuit de Chromosome Dynamics SA, București - România
Descrierea microorganismelor conținute în produs:
CARBON ORGANIC
Carbonul organic este un element chimic prezent în toți compușii organici, care sunt compuși ce conțin legături carbon-hidrogen. Compușii organici sunt baza tuturor formelor de viață, dar și a multor materiale sintetice, cum ar fi materialele plastice, carburanții și multe alte substanțe.Carbonul organic ajută la îmbunătățirea calității structurii solului și stimulează creșterea și dezvoltarea plantelor prin furnizarea de nutrienți esențiali. De asemenea, poate ajuta la reducerea eroziunii solului și la îmbunătățirea rezistenței plantelor la stresul cauzat de schimbările climatice.
BACILLUS SUBTILIS
Tulpinile de Bacillus subtilis își manifestă capacitatea de biocontrol în principal prin activitatea inhibitoare asupra creșterii agenților patogeni ai plantelor, precum și prin inducerea rezistenței sistemice la plante și prin competiția pentru nișe ecologice cu agenții patogeni din proximitatea plantelor.
Bacillus subtilis colonizează rădăcinile plantelor și atacă direct agenții patogeni din sol. De asemenea, stimulează plantele să-și activeze rezistența naturală, care poate acționa pentru a controla agenții patogeni de la nivel foliar.
Bacillus subtilis crește cel mai bine la 37°C și are un timp de dublare de 30 min.
Bacillus subtilis produce surfactină, un antibiotic natural secundar care reprezintă în sine o lipopeptidă ciclică care este cunoscută ca având o acțiune insecticidă orală, atunci când este ingerată de insecte. Acești compuși amfifili cum este surfactina oferă un avantaj major în competiția cu alți microbi prezenți în mod natural în tractul digestiv al insectelor.
De asemenea, surfactina are un efect de purtător de cationi care pot acționa ca un inhibitor al enzimelor digestive ale insectelor.
TRICHODERMA HARZIANUM
Trichoderma harzianum spp este unul dintre cele mai cunoscute microorganisme ca fiind un foarte bun antifungic natural. Sporii de Trichoderma harzianum suprimă activitatea factorilor patogeni de la nivelul rizosferei, dar și a celor instalați pe părțile aeriene ale plantelor.
Trichoderma harzianum spp. acționează extrem de rapid asupra bolilor de la nivelul solului, prin concurență dar și prin suprimare directă.
Cel mai bun efect îl are împotriva Botrytis cinerea, Fusarium spp. și Penicillium, însă această clasă de microorganisme este folosită pentru controlul celor mai cunoscute boli ale legumelor, fructelor și cerealelor (septorioză, mălură, făinare, pătare, etc.).
AZOSPIRILLIUM SPP.
Genul Azospirillum aparține clasei de bacterii alfa-proteobacteria. Azospirillum spp. este gram-negativă, nu formează spori și are o formă de tijă alungită ușor răsucită. Azospirillum are cel puțin un flagel și uneori flageli multipli, pe care îi folosește pentru a se mișca rapid. Azospirillum spp. este aerob, dar anumite subspecii pot funcționa și ca diazotrofi microaerobi, adică, în condiții de oxigen scăzut, pot schimba azotul inert din aer în forme utilizabile biologic.
Cel puțin trei specii, A. melinis, A. thiophilum și A. humicireducens sunt anaerobe facultative și pot trăi, dacă este necesar, fără oxigen. Creșterea Azospirillum spp. este posibilă între 5°C și 42°C și în substraturi cu un pH de 5 până la 9, cu creșterea optimă având loc în jurul valorii de 30°C și 7 pH.
Descoperire și reclasificare
Prima specie descrisă a fost inițial numită Spirillum lipoferum în 1925 de către M.W. Beijerinck. În Brazilia, în anii 1970, au fost găsite tulpini similare ale acestei specii asociate cu rădăcinile plantelor de cereale de către oamenii de știință conduși de Dr. Johanna Döbereiner. Grupul ei a descoperit că aceste bacterii aveau capacitatea de a fixa azotul. Datorită acestei descoperiri, Spirillum lipoferum a fost reclasificat în 1978 ca Azospirillum lipoferum de Jeffery Tarrand, Noel Krieg și Döbereiner, care au adăugat și Azospirillum brasilense la gen. Până în 2020, au fost descrise douăzeci și una de specii de Azospirillum, dintre care majoritatea au fost descoperite după anul 2000.
Originea numelui
Prefixul „Azo-” provine din cuvântul francez „azote”, care înseamnă azot. Acest prefix este folosit pentru a indica capacitatea bacteriilor de a fixa azotul atmosferic. Terminația „-spirillum” se referă la forma bacteriilor care este similară cu bacteriile în formă de spirală din genul Spirillum.
Importanță agricolă și ecologică
Azospirillum promovează creșterea plantelor printr-o varietate de mecanisme. Multe subspecii de Azospirillum excretă hormoni vegetali care modifică modul în care cresc rădăcinile plantelor. Rădăcinile afectate cresc frecvent mai multe ramuri și fire de păr fine, ceea ce poate ajuta plantele să obțină apă și substanțe nutritive mai eficient. Pe lângă aceste modificări, Azospirillum poate modifica și formele nutrienților plantelor, cum ar fi azotul și fosforul, pentru a le face mai accesibile plantelor. Azospirillum produce și antioxidanți care protejează rădăcinile împotriva factorilor de stres abiotici.
Creșterea plantelor poate fi, de asemenea, promovată indirect de Azospirillum care reduce posibilitatea de îmbolnăvire a plantelor. Azospirillum spp. concurează cu agenții patogeni de pe rădăcini pentru spațiu și pentru nutrienți. Sistemul imunitar al plantelor poate fi, de asemenea, stimulat de Azospirillum spp. pentru a rezista atacului agenților patogeni, un proces cunoscut sub numele de rezistență sistemică indusă.
BACILLUS POLYMYXA
Paenibacillus polymyxa, cunoscut și sub numele de Bacillus polymyxa, este o bacterie gram-pozitivă capabilă să fixeze azotul. Se găsește în sol, țesuturi vegetale, sedimente marine și izvoare termale. B. Polymyxa prezintă un rol major în ecosistemele forestiere și în aplicațiile directe ca biofertilizant și agent de biocontrol în agricultură.
Polymyxa poate fi folosit cu succes ca inoculant de sol în agricultură și horticultură. S-a demonstrat că biofilmele de P. polymyxa care cresc pe rădăcinile plantelor produc exopolizaharide care protejează plantele de agenți patogeni. Interacțiunile dintre această specie bacteriană și rădăcinile plantelor au demonstrat o dezvoltare spectaculoasă a perișorilor absorbanți.
Recenzii
Fii primul care scrie o recenzie